24 maj 2024
19:30

Ope IF

Referat: Sundsvalls DFF 2 - Ope IF

Ännu en riktigt stabil match och seger med 4-0 i årets första match på naturgräs. Vi inledde med att Nova Hägred gjorde mål efter hörna från Jenny Cederberg redan efter 1 minut. Sen har vi kontroll på matchen och säkra 3-0 i paus efter mål av Jenny C och ytterligare ett från Nova H.

Vi var förvarnade om att vi skulle möta ett gäng med unga, duktiga fotbollsspelare och en målvakt från SDFF:s A-trupp. Även om SDFF 2 hade en missräkning senast så har de haft två bra insatser mot Heffnersklubban 2 och Selånger innan dess. Med andra ord fanns det inget utrymme för någon underskattning utan viktigt att vi var på tårna direkt.

Vi fick också en riktig drömstart när Moa Strand jobbade fram en hörna efter mindre än en minut. Jenny Cederberg slog en perfekt hörna mot bortre ytan där Nova Hägred mötte med skallen och ledningen var arr faktum. För övrigt vårt sjätte hörnmål på de fyra första seriematcherna.

Ett tidigt mål är givetvis skönt och ger trygghet, men ibland kan det leda till att man blir bekväma. I det här fallet så gav det nog mer trygghet. Vi har ett rejält grepp om händelserna även om SDFF stack upp och hotade vår backlinje några gånger. Känslan var ändå att vi låg närmare att göra 2-0 än SDFF var att kvittera.

Tvåan kom också efter 20 minuter. Nova Hägred gjorde ett jättejpbb och vann bollen vid kortlinjen. Hon spelade in den mot straffpunkten där Jenny Cederberg mötte upp och placerade in bollen med ett kontrollerat skott.

I det här läget har vi matchen under kontroll och skapar en hel del möjligheter, men deras målvakt var en väldigt trygg sista utpost.

I matchminut 38 fick vi ett bra läge att utöka ledningen. Moa Strand gjorde ett av många genombrott och blev upphakad innan för straffområdet vilket gjorde att domaren blåste straff. Elin Bergqvist stegade fram och sköt en straff som målvakten lyckades rädda. På returen var Nova Hägred första på bollen, men skottet gick utanför.

I det här läget visade Elin B vilket starkt psyke hon har för bara två minuter efter straffen gjorde hon matchens prestation.
Nadia Andersson spelade upp från backlinjen till Elin som med två kontrollerade tillslag tog emot och levererade en helt magisk passning till en löpande Nova Hägred. Nova kom ensam med målvakten och slog in vårt tredje mål för dagen.

Ledning med 3-0 i halvtid och det mesta kändes tryggt. Den lilla kritik som fanns var att vi blev lite väl raka ibland och då fastnade vi väldigt ofta på högerkanten. Vi betonade vikten av att hålla skärpan uppe i andra halvlek och att försöka använda hela planen på ett bättre sätt, med spelvändningar och lite mer tålamod i spelet.

Även under andra halvlek kontrollerar vi matchen på ett väldigt säkert sätt. Även om SDFF har en del bra framstötar kändes det som att vi kunde prestera en bättre fotboll i den andra halvleken och även skapa en hel del bra chanser. Vi hade bl.a. ett skott i ribban ett par frilägen som var nära och en hörna där deras målvakt gjorde en dubbelräddning som var något av det mest imponerande man sett på den här nivån.

Med några minuters mellanrum bytte vi in alla våra 5 utespelare på bänken för att bidra med energi och pigga ben. I tur och ordning kom Elira Gashi, Moa Sandberg, Cassandra Bengtsson, Irma Andersson och Ella Roos in. Oerhört glädjande att se hur var och en av dem direkt kommer in i spelet och tar sina roller på ett naturligt sätt. På några positioner blir det lite annorlunda spelartyper som kommer in istället för den som byts ut, men det skapar ju också lite nya utmaningar för motståndarna.

Det var också en av våra inhoppare som gjorde 0-4 med fem minuter kvar av matchen. Indra Arvidsson lyfte in en frispark mot straffområdet där Elin Bergvist kom åt bollen som studsade fram till Elira Gashi, som sköt in vårt fjärde och sista mål för dagen.

Vi har nu klarat av tre "luriga" matcher i rad mot Timrå, HK2 och SDFF 2. Det är matcher där vi ska vara bättre, men där man lika gärna kan gå på en mina om man inte gör jobbet ordentligt. Nu är det väldigt lojala spelare vi har i truppen och det känns verkligen som ett LAG som gör jobbet för och med varandra.

SDFF 2 ska ha beröm för sin ambition att spela boll, trots att de, precis som vi behövde vänja oss vid naturgräs igen. Ju längre matchen gick så tog de också för sig mer fysiskt.

För Opes del så var det väldigt kul att se Moa Strand i kvällens match. Hon är lite frustrerad över att målskyttet inte vill lossna, men det är oundvikligt att det kommer om hon agerar som idag. Många löpningar, kloka beslut och modet att våga utmana sin motståndare. En riktigt bra insats.

Backlinjen med Nadia A, Tilda E, Indra A och Ella H agerade väldigt stabilt och tillät inte SDFF att komma till några riktigt heta lägen. Det som rann igenom kunde Alicia Jonsson i målet hantera på ett säkert sätt. I defensiven är ju också balansspelaren Jenny Cederberg en nyckel med sin förmåga att täcka upp farliga ytor och kliva fram och stänga motståndare + att hon har en imponerande skörd med mål och assist. Hennes samarbete med centrala kollegan Elin Bergqvist är också riktigt bra, där Elins trygghet med boll alltid är kul att se. På vänsterkanten hade vi önskat att Emma Henriksson fått mer bollar att jobba med då hon oftast gör väldigt kloka saker med bollen när hon får den. Avslutningsvis ska vi också nämna det enorma jobb som Clara Amrén och Nova Hägred lägger ner i både försvar och anfall. Två hårda spelare som nog är riktigt obekväma att möte. Nova fortsätter dessutom att göra mål.

Nu ska vi njuta av helgens finväder och fortsatt serieledning. Sen väntar en vecka med bara grästräningar som avslutas med ytterligare en lurig match då vi möter Brunflo borta på fredag. Vi besegrade ju dem väldigt klart i en träningsmatch innan seriestart, men är helt övertygade om att det lag de kommer till match med denna gång kommer att se helt annorlunda ut. Det gäller att vi fortsätter att göra jobbet och agerar med rätt mix av självförtroende och ödmjukhet.